miércoles, noviembre 29, 2006
sábado, noviembre 25, 2006
Montilla President

Vull guanyar-me, primer, el respecte dels nostres ciutadans i espero aconseguir, també, el seu afecte. La il·lusió que sento en aquest moment és íntima i compartida. El Govern de Catalunya ha començat a caminar.
jueves, noviembre 23, 2006
I els polítics on són?

Aquest cap de setmana vaig tenir la sort de participar al Fòrum Jove que organitza la Regidoria de Joventut de Lleida. Va ser una molt bona experiència en la que vam poder compartir entre tots les nostres opinions i inquietuds sobre temes que marquen la vida dels i les joves. Els participants érem d’allò més variat, representants d’entitats juvenils, voluntaris, tècnics que treballen amb joves i joves anònims de la ciutat que tenien ganes d’expressar la seva opinió.
Crec que les conclusions a les que vam arribar els grups de treball reflecteixen perfectament les preocupacions dels joves i quina es la nostra visió per intentar solucionar els nostres problemes. Tots vam treballar de valent durant tot el dia i crec que els resultats han estat molt bons, fins i tot sorprenents.
Però la reflexió que vull plantejar me la vaig fer un cop finalitzat el fòrum i després de que molts dels companys que havia al meu grup em fessin la següent pregunta: I els polítics? No els hi interessa el que pensem nosaltres?.
Quanta raó tenien tots aquells que em van fer aquesta pregunta. La Joventut Socialista era la única organització política juvenil que havia assistit al fòrum. No hi va haver cap més representant polític. Cap altre partit va anar a escoltar l’opinió dels joves de Lleida en matèria d’emancipació, medi ambient, cooperació, lleure, cultura,....
Moltes vegades ens preguntem perquè els joves no s’interessen per la política, caient en l’opció més fàcil que és culpar-nos de passotisme vers la societat i no mirem el fons de la qüestió que no és altre que, perquè no s’interessen alguns polítics pels joves?
Com poden plantejar solucions als problemes dels joves si no escolten la seva opinió?
Sincerament em va saber greu que tots aquells partits que s’omplen la boca amb polítiques per a joves, amb equips de renovació,... no utilitzin aquests fòrums en els que es pot conèixer de primera mà l’opinió del jove del carrer i que simplement vol millorar la seva situació o si més no aportar el seu criteri per millorar la dels altres.
Vaig veure decepció en els joves que esperaven que aquells que els prometen solucions als seus problemes no estiguessin allí per escoltar-los.
Cal que potenciem l’esperit de cooperació entre els joves i el treball en equip per fer de Lleida una ciutat millor per tots. Demostrant a aquells que no ens volen escoltar que ens volem involucrar, i que la nostra opinió no només conta cada 4 anys. La Joventut Socialista de Catalunya de Lleida, va recollir totes les opinions dels joves i tècnics per fer propostes que realment siguin properes a la joventut de Lleida i que recullin les seves preocupacions. Nosaltres a diferència de la resta mostrem el nostre interès per la joventut treballant amb i pels joves, els 365 dies de l’any, perquè al PSC qui marca i realitza les polítiques juvenils som els joves.
Article publicat a la premsa lleidatana.
martes, noviembre 21, 2006
De Kioto a Nairobi, la visió d'un problema de tots

La majoria dels països que van signar, han intentat complir els objectius fixats a Kioto, tot i que els esforços són insuficients. L'objectiu de la cimera de Nairobi és que al 2009 els països tinguin unes emissions un 50% menys que a l'any 2000. Així es podrà començar a parlar al 2012 de com podem seguir afrontant aquest problema.
El problema sobre aquesta adaptació és el de sempre. Els països rics (a banda d'EEUU que no ha signat el protocol de Kioto) veuen amb recel aquesta imposició, tot i que comencen a moure fitxa per reduir paulatinament les emisions. Els països per la seva banda, a part de no tenir els recursos suficients per poder fer front a la reforma de les seves industries, veuen Kioto com un fre a la incipient industria que s'instala en els països del tercer Món.
El que si que es pot respirar a l'ambient és que la predisposició de molts ministres cap a les mesures per reduir les emisions és cada cop millor. Ara caldrà veure si aquesta predisposició es tradueix en fets i per tant en diners i inversions per adaptar-nos al protocol i ajudar a aquells que no puguin. Propostes com els impostos per emisions semblen que cada cop cobren més força. És trist que un problema que és de tots, ja que el planeta que tenim ara és el que hem de deixar a les generacions futures, tingui com única solució castigar econòmicament als països. Que passarà? Que sense l'ajuda dels països del nord, els països en vies de desenvolupament no es podran adaptar, produiran més emissions i per tant hauran de pagar. (Espanya contribuirà amb 2 millons d'euros per crear un fons que ajudi als països africans a adaptar-se) El nostre amic peix que sempre es mossega la cua. El canvi climàtic no és una pel·lícula de ciència ficció, però malauradament molt s'ho miren des de la butaca.
Per sort, s'està creant un moviment ciutadà anomenat Movimiento Clima, que compta amb l'aval de Kofi Annan i de diverses ONG's, que té com objectiu implicar als ciutadans per tal de reduir el canvi climàtic. 13 accions recomanades i tu et compromets a realitzar-ne una. És un petit gra de sorra que podem realitzar, i de moment ja hi ha 5200 grans de sorra. És tasca de tots implicar-nos per deixar el planeta tal i com ens el vam trobar.
lunes, noviembre 20, 2006
20N: Dia Universal de la Infància

El 20 de noviembre se celebra en todo el mundo el Día Universal de la Infancia y el XVII aniversario de la Convención sobre los Derechos del Niño, aprobada en 1989.
Ratificada por 192 países, la Convención sobre los Derechos del Niño supuso un hito, pues desde su aprobación la infancia es considerada, no como objeto de protección, sino como sujeto de pleno derecho. Un enfoque de desarrollo basado en los derechos de la infancia contribuye a que se produzcan las transformaciones sociales, económicas y jurídicas necesarias para hacer del mundo un lugar más justo y habitable.
Sin embargo, la Convención sobre los Derechos del Niño sigue siendo un documento insuficientemente conocido y los derechos que recoge aún distan mucho de convertirse en realidad en numerosos rincones del planeta. Días como el 20 de noviembre sirven para recordar que los derechos de la infancia están ratificados pero no garantizados.
Desgraciadamente se siguen violando diariamente los derechos de millones de niños y niñas en todos los países del mundo, y son muchos los retos que quedan hoy día y que se reflejan en estas cifras:
- 1 de cada 4 niños y niñas vive en condiciones de extrema pobreza, en familias con ingresos menores a 1 euro diario.
- 1 de cada 12 niños y niñas muere antes de cumplir los 5 años.
- Más de 120 millones de niñas y niños en edad escolar no asisten a la escuela, en su mayoría niñas.
- Cada minuto, un/a niño/a muere por una enfermedad vinculada al SIDA. Actualmente hay 15 millones de niños y niñas que han perdido a sus progenitores a causa del SIDA.
- 300.000 niños y niñas están sirviendo a gobiernos o fuerzas rebeldes como soldados.
- Más de 1,8 millones de niños y, sobre todo, niñas están sometidos a la explotación sexual.
Extret de la pàgina web www.unicef.es
Un cap de setmana mogut

El dissabte, a Madrid. Reunió d'assessors de Relacions Internacionals de Cruz Roja Juventud. Vam treballar de valent tots 5, davant un Madrid emboirat que em recordava Lleida. Des de la coordinació dels projectes europeus, africans, del Mediterràni,... Llàstima que estigui d'exàmens perquè sinó d'aquí dos setmanes us escriuria des de Noruega, però que hi farem! Com que la feina es va acabar abans del que tocava i el meu AVE no marxava fins tard, vaig tenir l'oportunitat de donar un tomb pel centre de Madrid. Bulliciós i a l'hora ordenat. Un Madrid fantàstic, com m'agrada aquesta ciutat que cada cop és més a prop és de Lleida ( 2 hores justes vaig estar). Tots els edificis tenen història i crec que els madrilenys tenen el mateix problema que els parisencs. Estan tan enamorats de la seva ciutat que només es miren el melic. En canvi, Barcelona mira al món i la seva gent és més oberta.
Per últim diumenge, Mig Any Fester. Avui he deixat de ser abanderat de les Tropes Cristianes. Això sí, tots els càrrecs anavem engalanats amb el nou vestuari que ha pagat la Diputació de Lleida i que simula els vestuaris que duien els cavallers al segle XII. Acte molt emotiu, tots els relleus han estat molt correctes i fins i tot el capità cristià sortint s'ha emocionat. Les autoritats hi eren totes. El discurs de l'alcalde sublíme. Ha barrejat Medicina i Història d'una manera que ha mantingut l'atenció de l'auditori durant tot el parlament. Tant el Jaume com el Toni han estat molt correctes, però en Gavín no sabia molt que dir. Sincerament el que deia no tenia ni cap ni peus, tot i que he de reconéixer que es ficaria més medalles pel tema dels vestits.
Després de les 1500 fotos de rigor, dinar de germanor. 200 Festers i festeres celebrant que tornem a carregar les piles i que estem preparats pel mes de Maig. Aquest any, el dinar ha tingut un fet especial, tots els joves ens hem sentat junts i hem començat a crear vincle. Ja que els joves som també el motor de la festa!
A les 7 arribava a casa agotat i ara, m'he decidit a escriure-us aquestes línies, després que la Lorena hagi fet una actuació perfecta que la situa cada dia més a prop de la final. Bona setmana!
jueves, noviembre 16, 2006
Que bajo has caído Bertín!!

El passat dimarts, la Comunitat de Madrid, va pagar amb diners públics una festa per als jubilats de la comunitat. Fins aquí molt bé, el que no estava previst és que el susodicho Bertín després de ballar amb l'Aguirre animés a tots els presents a votar per la líder del PP a Madrid. Els jubilats es van veure involucrats en un míting sense saber-ho però el que és més greu és que l'acte es va pagar amb els diners de tots els madrilenys,... si és que a Madrid ja estan copiant el més pur estil de CiU, quan pagaven dinars i actes als padrins i després els hi donaven la bossa amb el vot.
Pensava que aquestes pràctiques caciquistes havien desaperegut, però es veu que la gent gran encara es tractada com mercaderia electoral i no amb el respecte que es mereixen. Espero que els companys del PSOE de Madrid facin les accions pertinents perquè espectàcles tan lamentables com aquests no es tornin a repetir.
Ah! Senyor Bertín, si està tan apurat, haver-ho dit que segur que entre tots li haguéssim trobat alguna cosa, potser no seria com a cantant però al menys no hauria rebaixat la seva categoria.
martes, noviembre 14, 2006
Un record especial...

Són molts els escrits que s'han fet sobre el José Brocal i crec que no tinc res més que afegir a aquest homenot de Lleida. Que ha deixat darrere seu una familia que l'estimava i que l'adorava, però ha deixat també una impronta molt gran en tots aquells que com jo, vam buscar recolçament i assessorament en molts moments.
Ha estat un cop dur per tots saber que en Brocal ja no estarà més amb nosaltres, treballant cada dimarts al partit amb la gent gran, assistint a tots els actes on podia,.... Però la vida segueix, i el José estic segur que voldria que tots treballessim de valent. Crec que no hem de qualificar la mort com alguna cosa justa o injusta, simplement passa i hem de saber portar-la com puguem, recolçant als que es queden, sobretot a la Neus i treballant per que tothom recordi qui era José Brocal i que va fer pel socialisme i per la seva ciutat.