lunes, abril 07, 2008

Dia Mundial de la Salut




El canvi climàtic i la seva repercussió a la salut

Últimament són moltes les noticies que sentim sobre els efectes que el Canvi Climàtic està produint a les postres ciutats, pobles i com en un futur no molt llunyà podrà afectar a les nostres vides. Aquests dies estem vivint el primer d’un d’aquests efectes, la manca d’aigua que amenaça Catalunya i el seu territori és fruit d’uns canvis que poc a poc estan portant a un desertització del nostre país.
Feta aquesta consideració, m’agradaria comentar una conseqüència més d’aquest fenomen meteorològic, els efectes sobre la salut i tot allò que comporta.
El 7 d'abril és el Dia Mundial de la Salut i l’OMS (Organització Mundial de la Salut) ha llençat un missatge d’alerta davant els nombrosos efectes que el canvi climàtic pot tenir en el benestar i la salut de milions de ciutadans del nostre planeta.
Les dades ens confirmen l’impacte sobre la salut que té el canvi climàtic, cada cop hi ha més morts per les onades de calor, malalties que eren presents a les zones més càlides s’extenen per tots els continents ja que hi ha un ambient cada cop més afavoridor, i també cada cop són més els desastres naturals que tenen més efecte sobre la població. Per no parlar de l’augment dels casos de melanoma en els llocs on la capa d’ozó és més dèbil o les malalties respiratòries agreujades per la contaminació ambiental.
Evidentment els que pateixen més aquestes conseqüències són els grups de població més vulnerables com són els nens, la gent gran i les persones que viuen en països en vies de desenvolupament.

Per això cal el treball d’una manera conjunta entre tots els agents socials per demostrar la importància que té el canvi climàtic en la salut pública, i com podem implicar a la població per prevenir aquests canvis i demostrar la transcendència que té per a tots nosaltres. A més de demanar a totes les organitzacions i administracions que vagin més enllà i tinguin en compte també les repercussions sobre la salut que tenen les emissions descontrolades de CO2, els vessaments tòxics i el maltractament al nostre planeta.

Però encara som a temps de poder canviar i controlar aquests impactes. Existeixen mesures que poden reduir l’exposició i els efectes del canvi climàtic. La majoria de les accions que els governs i organitzacions realitzen per prevenir el canvi climàtic tenen un efecte beneficiós a la salut. Reduir la pol·lució de les ciutats, utilitzar la bicicleta, una bona gestió i sanejament de l’aigua, realitzar campanyes de prevenció en la població amb més factors de risc, són algunes de les mesures que entre tots podem realitzar per evitar que el canvi climàtic afecti a la salut de les persones.

Cal que entre tots siguem conscients de la importància i de la urgència que tenen les petites accions que tots podem fer dia a dia. Està a les nostres mans reduir els efectes d’aquest canvi meteorològic, però sobretot és la nostra responsabilitat evitar que aquells més vulnerables pateixin les conseqüències més dures d’un canvi que ells, en la majoria de casos, no han provocat.


Oriol Yuguero Torres
Secretari Nacional de la Joventut Socialista de Catalunya



P.D: Per a més informació sobre el Dia Mundial de la Salut premeu aquí.