sábado, julio 28, 2007

Altre cop les places de Medicina


Aquest any encara ha estat més exagerat. Des de fa uns anys la demanada per estudiar medicina a Catalunya s'ha disparat moltíssim. L'any passat uns 2500 alumnes feien la preinscripció per aconseguir una de les 839 places de Medicina. Aquest any ja són més de 3500. La demanda ha augmentat un 63% des del 2002 mentre que l'oferta sol ha augmentat un 12 %.

El revòl que s'ha organitzat cada cop és major, i més tenint en compte que el Departament d'Universitats ha anunciat que es crearan tres noves facultats de Medicina: Girona, Pompeu Fabra i la Universitat Internacional de Catalunya. Unes 100 places més oferiran entre les 3 per al proper curs. La resposta de la resta de facultats era d'esperar. Perquè crear noves facultats i no invertir en millorar les que tenim?

Quan era president del Consell d'Estudiants de Medicina de Catalunya ja vam tenir aquesta problemàtica, la nostra opinió com la dels diferents col·legis de Metges era clara, no hi ha cap problema en augmentar les places sempre i quan fem que les facultats ja existents segueixin sent competitives. Ara només falta aquest augment d'inversió per part de la Conselleria del Sr. Huguet.
Aquesta setman a ha estat mogudeta en aquest tema. D'una banda, molts estudiants que no havien arribat al 8,08 que demanava la facultat anaven als diaris reclamant un augment de places. A aquest grup els hi diria que la selectivitat és la manera més justa d'entrar a les carreres i que la nota de tall serveix per fer d'una manera objectiva qui entra o qui no entra a una carrera. Sempre hi ha gent que creu que ell mereix estudiar medicina a pesar de no tenir la nota. És una llàstima però és així.
D'altra banda ens vam reunir l'alcalde i jo (com a regidor que estudia Medicina) amb el Degà de la Facultat. Contactes amb el departament de Salut, amb el Col·legi de Metges, per veure quines eren les opinions del sector. Des de l'Ajuntament vam recolçar la seva iniciativa d'augmentar les places a canvi de que s'inverteixi més en la nostra facultat. Vam redactar una carta al Conseller Huguet i el Ple d'ahir va aprovar una moció a favor d'aquesta proposta. El departament d'Universitats no sembla molt receptiu....

Finalment no podia acabar el post sense parlar de l'àrea Biosanitària que cal impulsar a Lleida. A part del parc científic, Lleida necessita una facultat de Veterinària. Cal ser el contrapunt a Barcelona i per això necessitem carreres que atreguin a professionals per a que treballin als hospitals i centres de Lleida. El Degà Ribera és un ferm defensor de potenciar la recerca i la innovació biomèdica a Lleida, i jo per suposat també.


*La foto, el rector de la UdL, Joan Viñas amb la Comissionada Blanca Palmada, aquesta setmana a Lleida