sábado, agosto 12, 2006

Dia Mundial de la Joventut


Hi ha milers de joves a tot el món que segurament no sabran que avui és el seu dia, que el 12 d’agost és el dia Mundial de la Joventut, en el que totes les organitzacions juvenils hem d’aprofitar per recalcar el paper dels i de les joves en la societat i reclamar els nostres drets i els nostres deures.Avui ha de ser un dia de festa i reconeixement a la joventut que cada dia donen el màxim de si mateixos per fer possible un món més just. Però malauradament no són dates on estiguem per festes, ja que cada dia moren civils a l’enfrontament entre Israel i el Líban, i molts d’ells són infants i joves.
És per això que avui volia fer esment d’un projecte en el que ens hi hem d’involucrar tothom, des dels joves fins a la gent gran. Un projecte que lluita per evitar que situacions com la del Líban es torni a produir. La campanya per aconseguir els objectius de desenvolupament del Mil·lenni (ODM).
Al 2000, 198 líders de diferents països es van comprometre que l’eradicació de la pobresa no era una qüestió només de l’ONU sinó de totes les nacions del món. Es van marcar una sèrie d’objectius que s’havien de complir pel 2015. Alguns d’aquests objectius són eradicar la pobresa extrema i la gana, aconseguir l’ensenyament primari universal, reduir la mortalitat infantil i millorar la salut materna, combatre la SIDA, promoure l’igualtat de gènere,....
La teoria estava molt bé però al 2005, els indicadors que havien de demostrar que aquests objectius s’estaven aconseguint mostraven tot el contrari i per tant calia fer alguna cosa. Cal involucrar a la societat perquè som els únics que podem exigir als governs que realment prioritzin polítiques per aconseguir complir els objectius del Mil·lenni.
Som la primera generació que pot acabar amb la pobresa mundial i no podem desaprofitar aquesta oportunitat. Amb la col·laboració de moltes organitzacions de tot el món, entre elles Creu Roja, s’ha endegat una campanya per sensibilitzar i generar consciència de la importància del compliment d’aquestes fites, ja que si realment s’aconsegueixen, 400 milions de persones deixaran de passar gana, 120 milions de nens i nenes podran realitzar estudis de primària, totes les dones rebran el mateix salari pel mateix treball, cada any 7 milions d’infants compliran 6 anys, s’evitarà la mort de 375000 dones a l’any, 12 milions de nens i nenes no seran orfes pel SIDA, 2400 milions de persones de països en vies de desenvolupament tindrien assistència sanitària bàsica,.....
És el molt el que es pot aconseguir amb la voluntat de tots i totes, per això Creu Roja Joventut, la secció juvenil de Creu Roja Espanyola, com organització compromesa amb el canvi social i amb les necessitats de la població hem pres un paper actiu per difondre aquests objectius. Apostem per una línia de sensibilització, formació i informació que permeti a la població obtenir tota la informació necessària per participar activament en la consecució dels ODM. Ja que per aconseguir-ho es necessita a tothom: a les persones que lluiten contra la SIDA, als ecologistes, als sindicats, a les organitzacions culturals, als/les que lluiten pels drets reals i efectius de les dones,... i especialment als i les joves que volem treballar conjuntament per fer-ho realitat.
Creu Roja Joventut, es dedica plenament a millorar la qualitat de vida dels infants, adolescents i joves, i qui en formem part som sensibles als factors que produeixen una infància desprotegida a tot el món, per això desenvolupem accions per donar a conèixer a la societat en general, els drets dels infants. Per això des de CRJ veiem una clara vinculació entre la nostra tasca i els principis fonamentals de Creu Roja, i el que defensen els ODM, per això adoptarem un paper actiu per promoure la implicació de tota la societat i especialment de la joventut. Som 6.000 milions de veus, si les aixequem a la vegada podrem aconseguir que la pobresa passi a la història. Entre totes i tots ho podem aconseguir. Ara és el moment i comptem amb tothom per aconseguir-ho.

Per últim m’agradaria dedicar aquest escrit a tots aquells i aquelles joves de l’Orient Mitjà que estan allí, col·laborant en el que faci falta, fent el possible per ajudar al seu poble, sense saber que avui és el seu dia, i que gràcies a la seva altruista tasca, dignifiquen a la joventut de tot el món.