viernes, junio 09, 2006

Solucions Miraculoses

L’altre dia per casualitat vaig rebre un tríptic del grup municipal de CiU en el que s’explicaven els motius de la inaccessibilitat de l’habitatge a Lleida. Em va sorprendre gratament perquè vaig pensar que potser sí, definitivament algú havia descobert la solució a un problema que preocupa a la majoria de governs i administracions públiques de l’Estat, i que la proposta havia sortit de Lleida.

El que m’estranyava era que en 23 anys de govern de CiU, ben poques coses s’havien fet per afavorir la creació d’habitatges socials i abaratiment del sòl.

El preus dels pisos són desorbitats, això si que és cert, el problema és que fins fa ben poc, s’havia afavorit una política d’habitatge basada en la compra de vivendes que fins i tot abans de ser acabades ja havien passat per les mans de 3 propietaris, es permetia tenir habitatges buits i el lloguer no era una opció massa rentable. Per això, des del PSC s’intenten solucionar els problemes i aporten solucions per facilitar la construcció d’habitatges socials i a l’abast de tothom. Creant noves lleis que persegueixen l’especulació i realitzant progames que busquen l’emancipació digna dels joves. Davant del problema existent, busquem solucions i evitem que els especuladors se n’aprofitin.

Una altra cosa que em va sorprendre és que es retreia que en 3 anys s’havien fet poques vivendes de protecció oficial. És lògic començar a poc a poc perquè són inversions que no es poden planificar d’un dia per l’altre i que quan es prometen vivendes sempre s’ha de fer tenint la garantia que es podrà complir. Tot i això són prop de 200 les vivendes de protecció oficial que s’estan construint o a punt d’acabar a Lleida amb col·laboració de diferents agents i entitats que aposten realment per l’habitatge digne. Més de 200 vivendes reals i que podran ser utilitzades en molt poc temps. Molts d’aquests pisos es destinaran a la gent jove, per això l’Ajuntament signa convenis amb entitats financeres per facilitar que la gent jove pugui tenir un pis i el pugui pagar amb comoditat. Es donen solucions i propostes per aquells joves que es vulguin emancipar.

Un dels punts que es critica és que l’Ajuntament no cedeix sòl urbà, quan és la Paeria qui ha oferta terrenys als diferents agents per a que construeixin més de 1000 vivendes de protecció oficial.

Una cosa bàsica és que el sòl augmenta de valor quan l’entorn, les comunicacions, la qualitat de vida de la zona és bona. És lògic que si es milloren determinades zones de la ciutat, el preu del sòl en aquella zona augmenti també. Si es millora la ciutat, els preus dels pisos pugen i nosaltres volem que Lleida sigui una ciutat capdavantera a Catalunya i a Europa.

Des del PSC i la JSC s’està lluitant per assegurar un habitatge digne per tothom, pels joves, per la gent gran, per les famílies amb menys recursos. Habitatges que assegurin l’emancipació dels joves. És molta la feina per fer, però s’ha fet molt i poc a poc anem avançant per garantir el dret a una vivenda de qualitat. Qui vulgui col·laborar i ajudar a millorar la problemàtica de l’habitatge que pugi al carro, criticar sense arguments i de manera destructiva no és propi d’aquell que aspira a governar la ciutat de Lleida.