miércoles, junio 21, 2006

Comunicat del CEMCAT sobre augment de places de Medicina


El Consell d’Estudiants de Medicina de Catalunya davant l’anunci d’augmentar el número de places a les facultats de Medicina vol emetre un posicionament comú sobre aquest assumpte.
Com a Consell creiem que en la situació actual dels estudis de Medicina a Catalunya, no es poden augmentar el número de places de primer curs de la Llicenciatura sense una implicació per part de l’Administració. No podem augmentar les places si no podem garantir que la docència que rebran aquests nous alumnes no serà de qualitat. No podem tornar a l’època de les classes massificades quan les directrius europees assenyalen cap a grups reduïts on l’ensenyament sigui cada cop més personalitzat. I per evitar que això passi cal que es dotin de més recursos, més infraestructures i més facilitats a les facultats de Medicina de Catalunya.
Cal considerar també, que actualment la bossa d’estudiants que es queden sense una plaça MIR és menor que altres anys. Per tant un augment de places realitzat de manera sistemàtica podria portar a un increment d’estudiants que no poden obtenir una plaça en l’especialitat que volen. Així tornaríem a les llargues llistes de llicenciats que es queden fora. Cal fer una bona distribució de les places en funció de les necessitats de cada territori i fent una previsió de les necessitats d’aquella zona en el futur.Tenint en compte que aquestes necessitats canvien ràpidament amb els fluxos migratoris que hi ha al nostre país.
Aquest augment es traduirà en un augment de metges, creiem que cal invertir en que els nous professionals trobin feina el més ràpidament possible. Cal potenciar l’assistència primària per descongestionar el sistema de salut. Cal invertir per implicar als estudiants en aquest àmbit. Donar-lo a conèixer com a futur lloc de treball.Si volem augmentar les places hem d’assegurar que hi hagi feina per a tots. Hem d’assegurar unes condicions laborals dignes per als residents i pels futurs metges.
Com Consell constituït per estudiants d’universitats públiques trobem bé la possibilitat de que s’augmenti l’oferta de places per a que es tingui una major facilitat per accedir a la universitat. Però considerem que aquest augment de places no pot anar sol. Calen mesures i una implicació real i directa per garantir la qualitat de l’educació. No volem que ens formin com màquines capaces de curar gent, volem que es formi als estudiants de medicina com persones al servei de persones, amb uns coneixements que assegurin la millor atenció cap als nostres futurs pacients

2 Comments:

Anonymous Anónimo said...

Estoy indignado por el sistema de educación de cataluña, soy un estudiante de Barcelona que quería acceder a Medicina y por la gran nota de acceso estoy fuera, pero no por esto estoy indignado, sino por la mala gestión que viene llevando a cabo en estos últimos años la "conselleria de educació" aún sabiendo que la nota incrementaría solo han augmentado 100 plazas, esto es indignante porque la broma va a salir cara a todos los 2000(alrededor del 70%), estudiantes que nos hemos quedado fuera y entre otros aquellos que mayoritariamente hemos ido a un instituto público ya que no teníamos esa facilidad de regalo de notas de expediente ni tampoco ese nepotismo corruptor. Hago un llamamiento a todos los que nos hemos quedado fuera para que sigamos luchando por nuestros anhelos y sueños así elaborando nuestra futura profesión medica y felicitando a los que han entrado en esta inversión altruista de futuro. Atentamente A.V.S.

11:28 p. m.  
Blogger Oriol Yuguero said...

Hola A.V.S

Siento mucho que no hayas podido entrar en Medicina. Realmente es una pena que cerca de 2000 estudiantes de toda Cataluña se hayan quedado sin poder realizar la Licenciatura de Medicina. En el CEMCAT nos quedamos parados al ver que tanta gente queria estudiar esta carrera. Por una parte nos alegramos porque vemos que hay gente con ganas de audar a los demás y aportar cuanto tiene para mejorar la salud de los demás. Pero por otra parte dudamos de que mucha gente haya escogido esta carrera por la imagen que aparece en televisión, por los sueldos "millonarios" de los médicos,....
Medicina es una carrera muy larga y muy dura. En mi clase empezamos 115 i en segundo ya eramos 80. En 4º este año eramos unos 60.
A pesar de esto, fastidia mucho quedarte fuera.
La solución no es aumentar las plazas. Unas clases masificadas no garantizan una formación de calidad, si no hay más recursos no sirve de nada. Además se tardan 10 años en formar a un médico, con lo que los que ahora empiezen no podran solucionar los problemas de ahora. A parte, después de la Licenciatura viene el MIR. Actualmente cada estudiante tiene plaza. Si no se invierte en que los hospitales tengan más residentes y sean realmente hospitales universitarios, muchos estudiantes se quedaran sin poder hacer la residencia, con lo que se creara una bolsa de licenciados que no podran ejercer.
Muy complicado es el mundo de la Medicina, pero no desesperes seguro que el año que viene tienes más suerte! Si necesitas cualquier cosa o consejo, estoy a tu disposición.

12:20 p. m.  

Publicar un comentario

<< Home